fredag, mai 24, 2013

I beste mening (bildebruk på nettet)

"Datatilsynet har laget en veileder for å gi noen innspill til håndteringen av bilder av barn på nett. Et spørsmål er hva som faktisk er lov eller ikke, men fordi om det er lov – er det nødvendigvis lurt?"

"De teknologiske mulighetene gjør at man stadig må ta nye hensyn og tenke seg mer om når det gjelder publisering av barnebilder. Vi må stille flere spørsmål for å beskytte barna, og vi må ta flere forholdsregler for ikke å miste kontrollen over bildene. Vi må kunne føle oss trygge på at det vi som voksne gjør med bildene av barna i dag, ikke vil kunne stille dem i forlegenhet når de vokser til.

De unge må lære seg kjøreregler for hva de kan legge ut på nett om seg selv, men de skal også lære seg å respektere at andre kan ha andre grenser for hva de vil ha liggende på nett av bilder og annen informasjon. Da er det desto viktigere at barnehager, skoler, foreldre og andre går foran som gode forbilder når det gjelder publisering av bilder av barna.

Gode råd fra ulike aktører
I veilederen belyses dette temaet gjennom intervju og tips fra aktører som ser problemstillingene fra ulike sider; Barneombudet, KRIPOS, pedagogen, foreldrene og ungdommen.

Det stilles spørsmål som kan være til ettertanke eller brukes i diskusjon. Målet med heftet er at alle skal kunne føle seg tryggere på hvordan barna presenteres på nettet – både rent visuelt og sikkerhetsmessig. Heftet vil forhåpentligvis skape diskusjon og refleksjon rundt dette temaet på personalmøter, foreldrekvelder og i andre aktuelle settinger, og kanskje vil dette føre til en noe begrenset publisering av bilder på nett."

Last ned heftet:
I beste mening - bokmål (pdf)
I beste mening - nynorsk (pdf)
I beste mening - engelsk (pdf)

Kilde: Datatilsynet.no

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar