søndag, februar 09, 2014

Bli kjent-leker (store barn)

I fjor høst startet jeg i en 6-årsgruppe med 24 barn fra tre forskjellige barnehager. For at de skulle bli bedre kjent og for at de skulle lettere leke sammen med nye barn istedet for kun de kjente, brukte vi blant annet noen leker.

(1) Stol-lek. Alle barna sitter i ring på hver sin stol. Ett barn har ikke stol og står i midten. Det barnet sier en farge eller et mønster, og alle som har det må bytte plass (de kan ikke sitte på den samme stolen, de må bytte). Da kan den i midten stjele en stol. Den som da ikke får stol, får bestemme farge/mønster, og slik fortsetter leken.
En variasjon kan være at barnet i midten sier en aktivitet, og alle som har gjort den aktiviteten må bytte plass (f.eks "alle som har ridd en hest må bytte plass")

(2) Navnelek. Barna kaster en ball rundt/på kryss og tvers, til alle har fått kastet. Når de kaster ballen til et annet barn, må ballkasteren si navnet på barnet som mottar ballen. Det kan også gjøres motsatt. Den som får ballen må fortelle navnet sitt.

(3) Stol-lek. Lek vanlig stollek med musikk. Det skal være én stol mindre enn det er barn. Det barnet som ikke får seg en stol når musikken stopper må ut. For hvert barn som går ut, må én stol fjernes. Denne leken er nok best i små grupper, slik at alle får være med flere ganger. Forklar reglene nøye.

(4) Blinde-lek. Alle barna unntatt ett, sitter på stol i ring (barnestoler. Evt sitte på gulvet). Den i midten får bindt foran øynene. En voksen snurrer blindebukken rundt noen ganger. Blindebukken velger seg et fang og setter seg der, og sier "hva sier katten?". Den som barnet sitter på skal mjaue høyt. Blindebukken gjetter hvem han sitter i fanget på. Hver gang han gjetter feil må han sette seg på et nytt fang (kan sløyfes). Når han gjetter riktig, skal den han sitter på fanget til være blindebukk. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar