søndag, april 06, 2014

"Første dag i første klasse", vennskapsgrupper og erfaringer

Jeg fikk æren av å ha ansvaret for én av tre vennskapsgrupper for førskolebarna som begynner på skole til høsten. Det er ca 45 barn som kommer fra 3-4 barnehager, samt noen barn som ikke er tilknyttet noen barnehage. Jeg og noen kolleger har ansvaret for 16 barn. I løpet av våren skal vi ha tre treff, hvor det er noe som er voksenstyrt, men mesteparten skal være frilek.


Jeg hadde mitt første treff for noen dager siden, og vi tok i bruk den lokale idrettshallen. Det var kjempegøy! De fleste barna lekte med de som de kjente fra før, men de fikk beveget seg mye, lekt noen leker og prøvd utstyr. Alle barna fikk hver sin laminerte navnelapp festet med sikkerhetsnål. Navnelappene hadde navn i blokkbokstaver samt et "unikt" klistremerke. Det var veldig populært!

Det er godt at vi voksne raskt kan se hva ukjente barn heter, slik at vi kan bruke navn når vi snakker med dem. Barn som kan lese, kan også se hva de ukjente barna heter. Klistremerkene kan også gjøre at barna gjenkjenner de andre, om det er vanskelig å huske ansikt. Hadde jeg hatt bedre tid, og flere klistremerker, kunne klistremerkene blitt brukt til bli kjent-leker, som foreksempel at de skal finne en med et klistremerke som passer til sitt eget (hest - sadel, fotball - mål, etc).

Jeg innledet samlingen med å spørre litt om noen gleder og gruer seg til skolen, hvem som har eldre søsken, hva tror barna at man gjør på skolen og så videre. Etterpå sang vi en navnesang, slik at alle barna fikk presentert seg. Vi brukte "morn morn morn jeg heter X, morn morn morn hva heter du", det er en kort sang. Alle barna får litt oppmerksomhet rettet mot seg, men den er ikke så langvarig. Greit for et første møte med mange ukjente fjes.

Så hørte vi på "Første dag i første klasse" og sang med. En fin sang å bruke på sommeravslutningen også.

Før vi startet aktivitetene, avsluttet vi samlingen med leken "fruktkompott".

Første dag i første klasse av Hogne Moe (tekstforfatter og komponist)

Endelig så står vi her
med skolesekk og fine klær
ja ventetiden den har vært fryktelig lang!
Lærer’n vår hun smiler blidt
og ønsker oss velkommen hit,
til skolen, for første gang!

Første dag i første klasse,
det er vi som står her nå
vi skal lære oss en masse,
vi sier klar og ferdig, gå!

Vi skal bruke fargeskrin
og male sola gul og fin
så skoledagen aldri blir kjed’lig og grå!
Og regnbuen på himmelen
vi låner fargene fra den
gul, rød, fiolett – og blå!

Første dag i første klasse,
det er vi som står her nå
vi skal lære oss en masse,
vi sier klar og ferdig, gå!

Første dag… (ref x2)

CDON.com kan sangen kjøpes som mp3 for kr 10.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar