søndag, mai 26, 2013

Lille måltrost


Dette er sangen om en måltrost som har bygd seg et rede i skogen og må finne mat til de fire ungene sine.

fredag, mai 24, 2013

I beste mening (bildebruk på nettet)

"Datatilsynet har laget en veileder for å gi noen innspill til håndteringen av bilder av barn på nett. Et spørsmål er hva som faktisk er lov eller ikke, men fordi om det er lov – er det nødvendigvis lurt?"

onsdag, mai 22, 2013

mandag, mai 20, 2013

Barnehager og smittevern

På sidene til Folkehelseinstituttet finner du smittevernboka. Kapittel 11 omhandler barnehager. Veldig greit å holde seg oppdatert på denne, og bruke det som oppslagsverk i arbeidshverdagen. Det er også viktig å merke seg FHIs anbefaling ved gårdsbesøk, å få bekreftelse fra foreldre i forkant angående å smake på upasteuriserte melkeprodukter (kap. 21). Det er viktig med gode rutiner i barnehagen, sørg for at det alltid er et tema som dukker opp med jevne mellomrom i personalgruppen!

Last ned kapittel 11 som pdf her.
Last ned kapittel 21 som pdf her.

søndag, mai 19, 2013

Flest alenemødre i barnevernssaker

I denne artikkelen publisert på Dagen.no leser jeg at hele 43 % av barn i barnevernet bor med mor, tilsvarende på landsbasis er 14,7 %. Antall barn i barnevernet som bor med både mor og far er 19 %, på landsbasis bor 74,6 % av barna med begge foreldre.

lørdag, mai 18, 2013

ABC og 1,2,3 - en veileder

Utdanningsetaten i Oslo har etter oppdrag fra Byrådsavdeling for barn og utdanning utarbeidet denne veilederen, som har fått navnet ABC og 1,2,3. Veilederen er blitt til i nært samarbeid med bydeler, barnehager og Høgskolen i Oslo.

fredag, mai 17, 2013

Nå skinner sola i vinduskarmen (Soltrall)


Dette er en sang jeg var veldig glad i når jeg vokste opp på Hitra. Jeg husker jeg kunne sitte med boka med Prøysen-sangene og synge alene på rommet kjempelenge. Og denne sangen ble sunget mange ganger.

torsdag, mai 16, 2013

Den første løvetann

Dette er en av Alf Prøysens kjente og kjære. Den kan nok tenkes å være litt lang for små barn, men det er jo ingen hindring om man er flink til å repetere og gjøre den på ulike måter!

onsdag, mai 15, 2013

Mobbing eller kompetanseheving?

Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har laget en brosjyre mot mobbing i barnehagen. Brosjyren har tatt utgangspunkt i regjeringens manifest mot mobbing, en samarbeidskampanje for 2010-2014. Oversikt over alle parter finner du i manifestet (bare ett par sider med tekst).

Morten Solheim, høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og Anne Greve, førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus har tatt debatten til et nytt nivå i denne artikkelen i Dagsavisen. De setter fingeren på den egentlige utfordringen som barnehagene nå står ovenfor.

tirsdag, mai 14, 2013

Barnas lek er viktigere enn du tror

Her er en fin artikkel om barnas lek. Denne artikkelen la jeg ut på bloggen til min base i barnehagen hvor jeg jobber. Det var mange foreldre som reagerte på at vi hadde "så mye" frilek i barnehagen, og dette var ett ledd i å formidle viktigheten av lek for barns utvikling. I starten av barnehageåret var dette et tema på foreldremøte, men til og med foreldre trenger påminnelser noen ganger ;-)

mandag, mai 13, 2013

Trygg solkrem?

Nå er sola tilbake igjen, og solkrem er atter en gang viktig tema. Hvilke merker kan du føle deg trygg på? I mye av kosmetikkprodukter finner man desverre stoffer som man kan ta skade av ved lang tids bruk, og for å være sikker, ønsker nok de fleste at barna skal unngå stoffer som for eksempel kan påvirke hormonnivåer i kroppen eller fremkalle allergi.

søndag, mai 12, 2013

lørdag, mai 11, 2013

Den lille høna

Eventyret handler om den lille høna som skulle plante korn og til slutt få et brød ut av det. Hun spør vennene om hjelp flere ganger, men alltid må hun gjøre jobben alene. Når hun henter brødet fra bakeren til slutt, vil vennene veldig gjerne hjelpe henne med å spise det...

onsdag, mai 08, 2013

Norge i rødt, hvitt og blått

Denne sangen opplever jeg ikke er like mye sunget som "Ja, vi elsker", og det kan være vanskelig å huske både tekst og melodi. I dette innlegget får du begge deler ;-)

fredag, april 19, 2013

Ny veileder: Taushetsplikt og samhandling i kommunalt arbeid for barn, ungdom - familier

"KS ønsker med denne veilederen å gi støtte til kommuner som vurderer å etablere tverrfaglig samarbeid eller samorganisering av arbeidet for barn, unge og familier. Veilederen gir kommunen innsikt i hvilket praktisk handlingsrom de har innenfor dagens lovverk knyttet til taushetsplikten. Hvilke regelverk gjelder for de ulike tjenesteyterne, hvordan kan man dele informasjon, og hvilke muligheter og begrensninger setter taushetsplikten for et samarbeid."

mandag, mars 18, 2013

Male på keramikkopper

Kopper som barna dekorerer er populære gaver til jul, én kopp eller flere. Bruk porselensmaling/tusjer til dette formålet. Om koppene herdes i ovnen tåler de også maskinvask - kjekt!

Hos Panduro koster slike porselenstusjer 300 kr for 12 stk. Sjekk først andre steder før du kjøper på Panduro - de er ofte ganske dyre på hobbyartikler.


lørdag, mars 16, 2013

Bilder med eggeskall

Når du lager mat med egg, spar på skallet. Skyll det godt og legg til tørk på egnet sted.

Så kan barna bli med på å male skallene. Tørk det. Deretter kan barna lime skallene på papir, lerret, eller annet. Bruk fantasien og kombiner eggeskallforming med andre teknikker!

torsdag, mars 14, 2013

Ny rapport: Barnehagen som barneverntiltak

Rapporten er en oppsummering av data og erfaringer fra et forskningsprosjekt utført mellom 2010 og 2013. Hovedmålet har vært " å belyse hva som gjør barnehagen til et kvalitativt godt og målrettet forebyggende tiltak for barn og deres familier. Det ble gjennomført som et samarbeid mellom Redd Barna, NTNU Samfunnsforskning og DMMH. I tillegg har Extrastiftelsen støttet prsojektet økonomisk."

Barnevernet bruker barnehage i stor grad som tiltak for barn under 5 år, så det skal bli spennende å lese denne rapporten.

Last ned rapporten fra DMMH eller her.